Anime ve Manga Çılgınlığı
Pokemon, Tsubasa, Ay savaşçısı, Yu-gi-oh… Hepimiz küçükken bu animelerden en az birkaçını izlemişizdir. Çocukken oynadığımız oyunlarda, karakterimizde çok büyük etkisi vardır bu animelerin. Peki nedir bu anime, nasıl başlamıştır, animelerin çizgi filmden farkı nedir?
Animeler genellikle mangaların televizyona veya sinemaya animasyon olarak uyarlanmasıdır. ‘‘Aman Kubilay ne yaptın! Animeyi tanımlayacağım dedin de manga ne ki acaba ? ’’ diyeceksiniz, haklısınız.
Manga, Japonca’da ‘Çizgi Roman’ anlamına gelen sözcüktür. Manga, ”漫 man” (kaygısız, ilgisiz) ve “画 ga” (resim) birleşiminden oluşur. Naruto, One Piece, Bleach gibi dünyaca ünlü animelerin hepsi manga serisi olarak çıkmış sonra TV serisi haline getirilmiştir.
Dünyaca ünlü animelerden biri Naruto
Anime hakkındaki yanlış anlaşılmalar :
‘Ne animesi yahu bildiğin çizgi film işte!’ diyeceksiniz belki. Aslına bakarsanız çoğu animenin çocukların izlediği çizgi filmlerle alakası yoktur. Animeler her yaşa hitap eder. Çocuklara hitap eden birçok örnek olduğu gibi sadece yetişkinlere hitap eden birçok örnek de mevcuttur. Hatta Japonya’da herkesin televizyonu izlediği saatlere koyulan ve milyonlarca kişi tarafından izlenen animeler mevcuttur.
Anime karakterlerinin fiziksel özellikleri üzerine de pek çok yorum yapılır. Anime karakterlerinin; büyük gözlere, uzun bacaklara sahip olması genelde ‘‘Ya işte gözleri çekik, boyları kısa, komplekslerinden böyle çiziyorlar işte’’ diye açıklanır. Ama aslında bunların Japonların kompleksleriyle bir alakası yoktur. Gelin, animenin gelişmeye başladığı dönemlere bir göz atalım.
Uzun bacaklar, büyük gözler, tipik bir anime karakteri.
Osama Tezuka, Japonya’da animenin babası kabul edilir. Genç yaşlarda 8mm’lik kamerasıyla küçük animasyonlar çekmeye başlamış, bu animasyonlarında da Walt Disney karakterlerinden ilham almıştır. Onun tarzını benimseyen sanatçılarla anime kültürü şimdiki haline gelmiştir. Yani animelerdeki karakterlerin fiziksel özelliklerini animelerin ilk dönemlerindeki Walt Disney etkisiyle açıklayabiliriz. Eminim hiçbiriniz Walt Disney karakterlerini izlerken ‘Amerikan kompleksi’ hakkında düşünmediniz.
Dünya’da Anime Kültürü
Anime ve manganın Japonya’da doğduğu doğru, ama bu hayranlık Japonya ile sınırlı kalmamış bütün dünyaya yayılmıştır. Bütün dünyada sevilip izlenen/okunan birçok anime ve manga bulunmaktadır. Örneğin One Piece 23 ülkede 16 farklı dilde basılmaktadır ve anime serisi de 20 ülkede 13 dilde yayınlanmaktadır.
Hala devam etmekte olan ünlü anime, One Piece
Tabi insanların hayranlık duyduğu birçok şeydeki gibi anime hayranlığı da sadece TV ile sınırlı kalmamaktadır. Cosplay, animenin izleyicileri arasında popüler bir durumdur. Cosplay; insanların, gerçek hayatta, anime ve manga karakterlerinin görünüşlerine bürünmesidir. İnsanlar anime ve mangadaki sevdiği karakterlerin giysilerini giyerler. Bunların sonucunda çok renkli ve ilginç görüntüler ortaya çıkmaktadır.
Ünlü anime Naruto’daki Gaara adlı karakterin neredeyse orjinalinden bile daha iyi bir cosplay çalışması.
Anime ve manga kültürü Japonya’da ortaya çıktığından beri çok gelişmiş ve büyük bir izleyici – okuyucu kitlesiyle buluşmuştur. Şüphesiz önümüzdeki günlerde de anime ve manga, izleyicilerini – okuyucularını arttırmaya devam edecektir.